Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Εκδηλώσεις για την 19η Μαϊου

       Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» τιμώντας την ημέρα μνήμης 19 Μαΐου για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων στον δήμο της Μεταμόρφωσης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Μαΐου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου & Ελένης με την υποδοχή των ιερών λειψάνων του πόντιου Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, που μετά από αίτημα του συλλόγου, μέσω της ενορίας του στην μητρόπολη Δράμας, ήρθαν για ευλογία στον δήμο μας. Τα οστά τα υποδέχτηκαν πλήθος πιστών και όλη η ιερατική δύναμη του δήμου, όπου τοποθέτησαν στον ναό για λαϊκό προσκύνημα για όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων. Ακολούθησε εσπερινός και αμέσως μετά ομιλία με θέμα την «Γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών» από τον ιστορικό κο Αγτζίδη Βλάσση και τον πρωτοσύγκελο του ναού πατήρ Βασίλειο Χρηστίδη που με την αφήγηση προσωπικών αναμνήσεων συγκίνησε το κοινό.
      Την Παρασκευή 18 Μαΐου ο σύλλογος προσέφερε διακόσες μερίδες φαγητό μέσα από την Τράπεζα Αγάπης του Ι.Ν. Μετ/σης Σωτήρος στους άπορους του δήμου μας στην μνήμη των θυμάτων.
      Tο πρωί του Σάββατου, ανήμερα της ημέρας μνήμης, άνοιξε για το κοινό το ενημερωτικό περίπτερο στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου & Ελένης και η έκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα: «Γενοκτονία καi ζωή στον Πόντο». Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας γινόταν προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ο επισκέπτης μπορούσε να δει video από τα θλιβερά γεγονότα, καθώς επίσης να προμηθευτεί ενημερωτικό φυλλάδιο με οπτικοακουστικό υλικό. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ομάδα μελών συμμετείχε στην πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος, οπού εκεί είδαν την αλλαγή φρουράς που τιμητικά οι εύζωνοι φορούσαν την ποντιακή στολή. Στην συνέχεια η πομπή που απαρτιζόταν από ποντιακά σωματεία και συλλόγους της Αττικής, και όχι μόνο, κατευθύνθηκε προς την Τουρκική πρεσβεία.
Την τελευταία ημέρα Κυριακή 20 Μαΐου μετά την λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. Κωνσταντίνου & Ελένης μνημόσυνο για τα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής κος Μανιάτης Κων/νος και ο δήμαρχος της Μεταμόρφωσης κος Μιλτιάδης Καρπέτας με μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Αφού  μοιράστηκαν κόλλυβα ξεκίνησε η συμβολική πορεία προς στο Ηρώο της Μετ/σης, όπου με την συνοδεία των νταουλιών που χτυπούσαν λυπημένα, έδιναν τον ρυθμό στην πορεία και ταυτόχρονα θύμιζαν σε όλους μας τα θλιβερά  γεγονότα. Στο ηρώο η σημαία κυμάτιζε μεσίστια κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων που έκαναν τοπικοί σύλλογοι και ο δήμος της Μετ/σης.  


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις καθώς και φωτογραφικό υλικό  μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου www.facebook.com/efxsinospontos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου