Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Εκδήλωση: Προσφυγικός Ελληνισμός

  Στις 2 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Β’ Τομέα Αθηνών, σε συνεργασία με τον Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και τον Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε», εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «ΔΗΛΑΒΕΡΗ» στην Μεταμόρφωση Αττικής, με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Από την Γενοκτονία και την Καταστροφή στην Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Ελλάδος».
Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα. Σπουδαίοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, πρόεδροι σωματείων, οργανισμών και συλλόγων του ποντιακού  και μικρασιατικού χώρου, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Μανιάτης Κων/νος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Μεταμόρφωσης με πρώτο τον δήμαρχο κο Μιλτιάδη Καρπέτα  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.


Ο καταξιωμένος ηθοποιός Λάζος Τερζάς, παρουσιαστής της εκδήλωσης, καθοδήγησε τους προσκεκλημένους πίσω στο χρόνο για να θυμηθούν και να μάθουν για τις αλησμόνητες πατρίδες μας.





Ο Ηλίας Υφαντίδης με την λύρα και την μοναδική του ερμηνεία  στο τραγούδι «Πόντιοι σ’όλον τον κόσμο», άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης.






Ο δόκτωρ Παυλίδης Αντώνης και ο καθηγητής Ουζούνογλου Νικόλαος μίλησαν για τον προσφυγικό Ελληνισμό κάνοντας ένα διάλογο απόψεων και τοποθετήσεων για την γενοκτονία και την καταστροφή μέχρι τα σύγχρονα χρόνια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.


Έπειτα ακολούθησε η βράβευση των παιδιών που έλαβαν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό ζωγραφίζοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.


Στην συνέχεια η χορωδία από τον χορευτικό όμιλο Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας είπε τραγούδια από την Μικρά Ασία αγγίζοντας τις ψυχές όλων μας. Αμέσως  μετά έγινε προβολή βίντεο με τίτλο «Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς» μας έφερε στο νου εικόνες από τα γεγονότα.





Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»  παρουσίασε χορούς του Πόντου με αποκορύφωση την πυρρίχιο χορό Σέρρα όπου κυριολεκτικά ο χορευτές αποθεώθηκαν από το κοινό.








Ο εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρουσίασε χορούς της Ιωνίας δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.




Η αυλαία έπεσε με το τραγούδι «Σμύρνη, πατρίδα μου γλυκιά» που ερμήνευσε ένα μέλος της χορωδίας  του Χορευτικός Όμιλος Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας θυμίζοντας τη πολύ γλυκιά μας και αξέχαστη Σμύρνη.


Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τα έργα όλων των παιδιών που ζωγράφισαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τους διοργανωτές ενώ παράλληλα δοκίμασαν και απόλαυσαν εδέσματα από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το δίκτυο www.mikrasiatis.gr


Για φωτογραφίες και
video της εκδήλωσης επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου   www.facebook.com/efxsinospontos .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου